Jak wybrać wyposażenie browaru

Jak wybrać wyposażenie browaru?

Aby wybrać wyposażenie browaru, określić jego konfigurację i wydajność, musisz zdecydować, ile rodzajów, jakiego typu piwa i jakie ilości chcesz wyprodukować.

Wydajność browaru zależy od objętości warzelni, liczby zbiorników fermentacyjnych i okresu dojrzewania piwa podanego w recepturze. 

Znając liczbę litrów piwa, które chcesz uzyskać dziennie, możesz określić konfigurację sprzętu.

Wydajność browaru jest ograniczona przez objętość warzelni i akceptowalną przez ciebie liczbę warzeń dziennie. Oznacza to, że te dwa wskaźniki określają najwyższą możliwą wydajność twojego browaru. Rzeczywista wydajność zależy od liczby zbiorników fermentacyjnych i czasu dojrzewania piwa podanego w recepturze.

Ogólnie produkcja piwa wygląda następująco:

  1. Gotowanie brzeczki piwnej z wody, słodu i chmielu;
  2. Chłodzenie i pompowanie brzeczki do zbiornika fermentacyjnego z dodatkiem drożdży piwowarskich;
  3. Burzliwa fermentacja pod ciśnieniem atmosferycznym;
  4. Cicha fermentacja (dojrzewanie lub karbonizacja) pod ciśnieniem dwutlenku węgla emitowanego podczas fermentacji;
  5. Butelkowanie gotowego piwa

Proces warzenia brzeczki zależy od receptury i konfiguracji urządzenia. Średnio warzenie brzeczki trwa 6-8 godzin. W związku z tym przy standardowym wyposażeniu możesz zrobić maksymalnie trzy warzenia dziennie. Możliwy jest również zakup specjalnego wyposażenia, pozwalającego na 4 lub więcej warek dziennie. W małym (rzemieślniczym) przemyśle piwowarskim z reguły praktykuje się nie więcej niż dwa warzenia dziennie.

Przygotowaną brzeczkę wlewa się do zbiornika fermentacyjnego (fermentora) i rozpoczyna się proces fermentacji i dojrzewania piwa, który może potrwać od kilku tygodni do kilku miesięcy, w zależności od rodzaju i receptury piwa. Ponieważ każdy fermentor służy do fermentacji piwa przez określony czas, faktyczna wydajność browaru będzie zależeć od liczby i objętości samych fermentorów. Oznacza to, że można rozpocząć produkcję piwa z minimalnym zestawem zbiorników fermentacyjnych i z czasem zwiększyć ich ilość, zwiększając w ten sposób wielkość produkcji piwa. Jednak, jak wspomniano powyżej, górny limit jest ograniczony wydajnością warzelni na dzień, więc jeśli planujesz zwiększyć wydajność w przyszłości, zalecamy zakup warzelni o wielkości wybicia równej  objętości jednego fermentora.

Sprzęt browarniczy składa się z jednostek głównych i pomocniczych. Główne jednostki zajdują się w pakiecie podstawowym i są niezbędne.

Główne urządzenia browaru to:

W CCT zachodzi burzliwa fermentacja brzeczki piwnej, a także fermentacja (karbonizacja lub dojrzewanie) młodego piwa. Ilość CCT zależy od rodzaju i objętości piwa, które chcesz wyprodukować.

Pozostałe jednostki browarnicze uważamy za pomocnicze, ponieważ bez nich można również warzyć piwo. Można je wymienić na inne jednostki, można w ogóle ich nie używać, ale znacznie wygodniej jest na nich pracować, a piwo może być wyższej jakości.

Jednostki pomocnicze browaru:

Przeznaczenie i opis każdej jednostki można znaleźć w odpowiedniej sekcji na naszej witrynie. 

Skontaktuj się z nami, a pomożemy Ci wybrać najlepszą konfigurację sprzętu w zależności od twoich życzen i możliwości.



BROVARNI © 2011 — 2019