Skrót CIP oznacza "clean in place". Oznacza to mycie sprzętu wewnątrz samego urządzenia bez ręcznej interwencji operatora. Bez mycia ręcznego, szmat, szczotek i skrobaków.
Standardowa procedura mycia kegów i zbiorników fermentacyjnych polega na myciu roztworami alkalicznymi i kwasowymi. Roztwór alkaliczny (na przykład soda kaustyczna) musi być gorący, więc zbiornik roboczy naszej stacji jest wyposażona w ogrzewanie elektryczne. Po umyciu beczki lub zbiornika fermentacyjnego roztworem alkalicznym, w celu zneutralizowania alkaliów, naczynia przemywa się kwaśnym roztworem. Po umyciu kwaśnym roztworem zbiornik jest sterylny i gotowy do zalania brzeczką lub piwem.
Na dany moment oferujemy dwa rodzaje stacji CIP:
Konstrukcja naszych stacji CIP jest prosta i niezawodna. Wszystkie elementy i części wykonane są ze stali nierdzewnej. Zawory kulowe są odporne na roztwory kwasów i zasad. Grzałki, jeśli to konieczne, można łatwo wymienić.
Objętość robocza | Model | Cena |
---|---|---|
2 naczynia o pojemności 60 l. + funkcja mycia beczek KEG | CIP60(2)К | 3070 € |
2 naczynia o pojemności 100 l. + funkcja mycia beczek KEG | CIP100(2)-К | 3900 € |
2 naczynia o pojemności 200 l. | CIP200(2) | 5050 € |
2 naczynia o pojemności 200 l. | CIP400(2) | 5830 € |
Stacja CIP + kegomyjka:
Stacja CIP do tanków i kadzi w browarze: