Stacja CIP


Skrót CIP oznacza "clean in place". Oznacza to mycie sprzętu wewnątrz samego urządzenia bez ręcznej interwencji operatora. Bez mycia ręcznego, szmat, szczotek i skrobaków. 

Standardowa procedura mycia kegów i zbiorników fermentacyjnych polega na myciu roztworami alkalicznymi i kwasowymi. Roztwór alkaliczny (na przykład soda kaustyczna) musi być gorący, więc zbiornik roboczy naszej stacji jest wyposażona w ogrzewanie elektryczne. Po umyciu beczki lub zbiornika fermentacyjnego roztworem alkalicznym, w celu zneutralizowania alkaliów, naczynia przemywa się kwaśnym roztworem. Po umyciu kwaśnym roztworem zbiornik jest sterylny i gotowy do zalania brzeczką lub piwem. 

Na dany moment oferujemy dwa rodzaje stacji CIP:

  • jednostki z możliwością mycia kegów w trybie ręcznym i zbiorników do 1000 litrów w trybie CIP 
  • urządzenia z możliwością mycia zbiorników od 1000 do 4000 litrów w trybie CIP.

Konstrukcja naszych stacji CIP jest prosta i niezawodna. Wszystkie elementy i części wykonane są ze stali nierdzewnej. Zawory kulowe są odporne na roztwory kwasów i zasad. Grzałki, jeśli to konieczne, można łatwo wymienić.


Rodzaje:

Objętość robocza Model Cena
2 naczynia o pojemności 60 l. + funkcja mycia beczek KEG CIP60(2)К 3070 €
2 naczynia o pojemności 100 l. + funkcja mycia beczek KEG CIP100(2)-К 3900 €
2 naczynia o pojemności 200 l. CIP200(2) 5050 €
2 naczynia o pojemności 200 l. CIP400(2) 5830 €

Stacja CIP + kegomyjka:
Stacja CIP + kegomyjka

Stacja CIP do tanków i kadzi w browarze:
Stacja CIP do tanków i kadzi w browarze

Inne jednostki browarnicze:

WarzelniaWarzelnia Śrutownik walcowyŚrutownik walcowy Płytowy wymiennik ciepłaPłytowy wymiennik ciepła Zbiornik gorącej wodyZbiornik gorącej wody Zbiornik zimnej wodyZbiornik zimnej wody Zbiornik cylindryczno-stożkowyZbiornik cylindryczno-stożkowy Zbiornik leżakowyZbiornik leżakowy Zbiornik gotowego piwa Zbiornik gotowego piwa Agregat chłodniczy na glikol (chiller)Agregat chłodniczy na glikol (chiller)

BROVARNI © 2011 — 2020